Poređenje proizvoda ( od 3 )

Aprilia - TUAREG 660

Boja:
1.416.000 RSD
Dodaj u korpu

Tuareg 660 deli agregat sa RS660 i Tuonom 660, sa tim da je agregat na Tuaregu ipak pretrpeo dosta promena, kako na polju isporuke snage, tako i na polju kompaktnosti i izdržljivosti. Zapremina agregata ostala je na 659 cm3, s tim što maksimalna snaga nije ista. Tuareg 660 će isporučivati 80 KS na 9.000 O/min (poređenja radi, Tuono 660 isporučuje 100 KS na 10.500 O/min).

Poenta kod adventure motocikala nije što veća snaga, već što bolja isporuka snage na niskim i srednjim obrtajima. Zato je Aprilia prilagodila isporuku snage tako što su žrtvovali snagu na visokim obrtajima, kako bi dobili više snage na niskim obrtajima. Pored drugačije mape rada agregata, do promene isporuke snage došlo se i promenom tajminga otvaranja i zatvaranja ventila. Usisni tuneli u kutiji filtera vazduha su duži, što takođe pomaže u povećanju obrtnog momenta.

Promene su izvršene i na karteru koji je plići. Plići karter je dizajniran kako bi se postiglo veće rastojanje od tla i time smanjio rizik od udarca u karter kada se vozi preko nepristupačnih terena. Bez obzira što je karter plići, zapremina ulja je ostala identična kao kod RS660 i Tuono 660 modela.

Na polju izdržljivosti urađeno je to da se agregat kači na čak šest mesta (RS660 ima tri mesta kačenja, Tuono 660 dva). Dva nosača nalaze se na cilindrima i glavama agregata, dok je treće mesto kačenja na zadnjoj viljušci. Četvrti i peti nosač se nalaze na zadnjem delu agregata, a šesti i poslednji nosač na glavi zadnjeg cillindra i kači se za šasiju. Aprilia se odlučila na takav korak kako bi osigurala da ne dođe do pucanja nosača prilikom vožnje na neravnim i grubim terenima.

Tuareg 660 koristiće cevastu šasiju sa čeličnim pločama na nekim mestima. Upotrebu čelične cevaste šasije Aprilia pravda malom težinom, kao i time da su tim tipom šasije postigli krutost koja je potrebna jednom adventur motociklu.

Kada je reč o ogibljenju, Aprilia se odlučila za Kayaba ogibljenje. Napred se nalazi potpuno podesiva viljuška prečnika 43 mm sa hodom od 240 mm i progresivnim oprugama. Identičan hod poseduje i zadnji amortizer.

Dimenzije točkova od 21″ napred i 18″ napred su već karakteristični za ovaj segment adventure motocikala. Na Tuareg 660 su montirani žbičani točkovi sa tubeless gumama. Prema rečima inženjera iz Aprilije za upotrebu tubeless guma bez unutrašnje gume odlučili su se zbog manje težine, ali i veće inercije koja neizostavno dolazi sa većom težinom.

Rezervoar zapremine 18 litara dizajniran je tako da u predelu kod nogu bude uži, kako bi se ostavilo dovoljno prostora da vozač može da upravlja motociklom u stojećem položaju.

Na kočnicama se nije štedelo jer se napred nalazi Brembo dvoklipna kočiona čeljust i dva diska prečnika 300 mm. Pozadi se takođe nalazi Brembo kočiona čeljust, ali jednoklipna i jedan disk prečnika 260 mm.

Što se same mase motocikla tiče, ona bez tečnosti iznosi 187 kg. Dakle sa svim tečnostima Tuareg 660  ima masu oko 200 kg. Na prvi pogled deluje i da će zaštita od vetra biti solidna, pošto se vidi nešto širi i viši vetrobran.

Instrument tabla je moderna sa kolorizovanim TFT ekranom dijagonale 5″ i sa pregršt informacija. Tuareg 660 će zadržati i prepoznatljiv Aprilia oblik prednje LED svetlosne grupe sa tri fara. Zadnje svetlo, stop svetlo kao i migavci takođe su urađeni u LED tehnologiji.