Poređenje proizvoda ( od 3 )

NOVITETI NA SAJMU EICMA 2010

NOVITETI NA EICMA 2010
 
Aprilia je na sajmu motocikala EICMA 2010. predstavila mnoge novitete među kojima se nalaze Dorsoduro 1200, Tuono V4R i mali sportski motocikl RS4.

DORSODURO 1200

Nema kompromisa za motocikl čiji jedini cilj je čista zabava. Ekstremno snažan, ekstremno agilan i orijentirsan na performanse, ovaj ekskluzivni dvocilindraš stvoren je da zadovolji i najzahtjevnije vozače koji od motocikla zahtevaju najbolje. Doživljaj vožnje u potpunosti je prilagodljiv s tri mape rada ride by wire sistema, a Dorsoduro 1200 dostupan je i sa ABS i ATC – Aprilia traction control sistemom.
Gradeći na jedinstvenom iskustvu i znanju stečenom u takmicenjima, Aprilia nastavlja razvijati snažne motocikle velike kubikaze. Dorsoduro 1200 nudi uzbudljiv spoj snage, agilnosti i precizne upravljivosti.
Novi dvocilindraš vrhunskih performansi smešten je u okretnu laganu šasiju. Uski dizajn, široki upravljač, precizni detalji i vrhunske komponente plasiraju ovaj motocikl u sam vrh maxi supermoto segmenta.
Dorsoduro 1200 označava debi novog Aprilijinog V90 agregata sa 1200 cm³, ride-by-wire sistemom elektronskog ubrizgavanja goriva sa tri mape rada te dve bregaste osovine, četiri ventila i dve svećice po cilindru. Sa vrhunskom tehnologijom ovaj agregat pruža 130 KS pri 8.700 o/min i obrtni momenat od 115 Nm pri 7.200 o/min, što je u vrhu ponude u ovoj klasi motocikala, a uprkos tome zadovoljava i najstrože ekološke norme.
Plod Aprilijine izvanredne tradicije i iskustva je i hibridna šasija koja kombinuje gornji deo okvira s čeličnom rešetkom i bočnim pločama s aluminijumskim donjim delom okvira te na taj način pruža idealnu čvrstoću za snažni agregat od 1200 cm³.
Prednje vesanje sastoji se od Sachs upside-down vilice, promera 43 mm sa podesivim prednaprezanjem, kompresijom i povratom. Novi gasni Sachs zadnji amortizer, sa odvojenim rezervoarom, dirktno je spojen na zadnju vilicu te takođe ima podesivo prednaprezanje, kompresiju i povrat.
Aprilia je odabrala najnapredniji kočioni sistem za Dorsoduro 1200. Prednja kočnica koristi Brembo radijalna kočiona kliješta sa 4 klipa i disk promera 320 mm, dok na zadnji disk promera 240 mm deluju Brembo kočiona kliješta sa jednim klipom. Za najveći nivo sigurnosti Dorsoduro 1200 dostupan je i s ATC (Aprilia Traction Control) sistemom protiv proklizavanja u kombinaciji sa dvokanalnim ABS sistemom. Svaki od spomenutih sistema može se zasebno isključiti. Sistem protiv proklizavanja vozaču omogućuje potpuno iskorištavanje snage pogonskog agregata i mogućnosti guma te se na taj način može u potpunosti prepustiti užitku u vožnji koji ovaj fun bike pruža u svim uslovima.
 
 
TUONO V4R

Od motocikla koji dominira svetskim Superbike prvenstvom nastao je najopakiji naked u istoriji motociklizma.
V4 pogonski agregat sa 162 KS, najnaprednija šasija koja će osvojiti svaki put te APRC elektronski sistem koji prilagođava ovaj motocikl svim uslovima vožnje.
Zbog ovog će nakeda vaše srce brže kucati.
Nakon stvaranja najboljeg Superbike motocikla u novom veku, Aprilia donosi revoluciju u segment supersportskih naked motocikala sa novim modelom Tuono V4R.

Motocikl koji nadmašuje sva očekivanja, čak i očekivanja najvećih entuzijasta.
Za takve vozače, po čijim venama kruži gorivo, Aprilia je stvorila motocikl s neukrotivim duhom Aprilije RSV4 u elegantnom telu, motocikl koji se nalazi u svom prirodnom okruženju kad agresivno ubrzava i koči, koji pojede i najoštrije krivine, a ravne deonice proguta u jednom zalogaju.

Izgled definiise drsko pokazivanje V4 65° agregata u dvostrukom okviru sačinjenom od brušenog aluminija. Dodatnu dozu agresivnosti daje i nova, aerodinamična prednja maska sa dva polieliptična svetla koja ovom motociklu daju zastrašujući pogled kakav biste i očekivali od motora sa neverojatnih 162 KS.

Tuono V4R ponosi se sa snagom koliku nijedan naked motocikl dosad nije imao, a tu snagu pruža prerađeni četvorocilindraš Aprilije RSV4 Factory APRC SE.
Tuono V4R nasledio je elemente te specijalne edicije, uključujući i novi izduvni sistem koji je dve kile lakši od onog korištenog na Apriliji RSV4R te Ride By Wire sistema gasa.

Od modela RSV4 razlikuju ga kraći obim prenosa u prva tri nivoa prenosa i maksimalni obrtni moment od 110 Nm pri broju obrtaja manjem za 1.000 o/min. 
Trkač, a taj naziv bi trebao nositi svako ko sedne na ovakvu jurilicu, upravljat će ovim motociklom u položaju koji je posebno skrojen kako bi se stvorila simbioza između tela vozača i motocikla, a time i nenadmašiv osećaj za motocikl koji se na vozača prenosi preko sedista, oslonaca za noge i upravljača.

Na upravljaču motocikla vozač će pronaći dugme kojom upravlja APRC (Aprilia Performance Ride Control) sistemom. Reč je o elektronskom paketu kojeg je Aprilia razvila kako bi se vožnja mogla dovesti što je bliže moguće fiziickim ograničenjima. Ova najsavremenija kontrola dinamike motocikla patentirani je sistem koji pobedničku SBK tehnologiju čini dostupnom svakom entuzijasti. Korišcenje sistema je vrlo jednostavno i intuitivno, što omogućava prilagođavanje Tuona V4 svakom vozaču i uslovima vožnje te maksimalno iskorištavanje potencijala motocikla.

APRC paket uključuje ATC (Aprilia Traction Control) sistem protiv proklizavanja sa osam različitih postavki, AWC (Aprilia Wheelie Control) sistem za kontrolu podizanja na zadnji tocak koji vozaču pomaže postepeno spustiti prednji tocak na podlogu i AQS (Aprilia Quick Shift) sistem za brzo menjanje stepena prenosa koji omogućava promenu stepena prenosa bez zatvaranja gasa i korištenja kvačila. Sistem upotpunjava najuzbudljiviju od svih funkcija: ALC (Aprilia Launch Control). Istovremenim pritiskom na oba dugmeta sistema na levoj ručici upravljača sistem se aktivira, što je vidljivo i na ekranu. Od tog trenutka sve 162 KS spremne su ispaliti Tuona V4R poput rakete čim vozač otpusti kvačilo, prenoseći izvanrednu snagu na asfalt preko svakog milimetra zadnje gume dimenzija 190/50 ZR 17.

U svakodnevnoj vožnji i onima koji se još nisu navikli na čari koje pruža elektronski sistem ovog motocikla Tuono V4R nudi uživanje u ciklističkim komponentama ovog motocikla. Aprilijin izvanredni naked opremljen je najboljim komponentama na tržištu: Brembo kočioni sistem sa radijalnim klještima i plutajućim diskovima promera 320 mm napred i 220 mm pozadi, novi aluminijski tockovi 2 kg lakši od onih na modelu RSV4, Sachs obrnuta prednja vilica, promera 43 mm presvučena titan-nitridom za smanjeno trenje te Sachs zadnji amortizer sa odvojenim piggy back rezervoarom, podesivim prednaprezanjem, kompresijom, povratom i dužinom kako bi se motocikl prilagodio različitim stilovima vožnje ili vožnji u dvoje.
 
 
 
 
APRILIA RS4

Aprilijini mali supersportski motocikli u potpunosti su obnovljeni. Reč je o dva modela posvećena mladim entuzijastima koji žele ući u svet motociklizma na pravom motociklu. Aprilia RS4 označava prekretnicu u razvoju motocikala u klasi 125 cm³.
Po prvi put najsportskiji motocikl za 16 godišnjake postaje četvorotaktni.
Za najmlađe vozače Aprilia RS4 50 utelovljuje svu tehnologiju Aprilije u trkackoj replici sa 50 cm³. Aprilia je oduvek bila vodeća u supersportskoj klasi od 50 i 125 cm³, uvodila je nove koncepte i rešenja i postavljala trendove koje su ostali proizvođači pratili.
Aprilia RS4 125 prirodni je naslednik i najnaprednija evolucija Aprilije RS 125, motocikla koji je godinama dominirao u svojoj klasi te je i danas najtraženiji motocikl među takmicarima u toj klasi. Aprilia RS4 125 predstavlja nov, vrlo napredan pogonski agregat, a stil i tehnika nasleđuje od modela RSV4, motocikla koji je Apriliju doveo do pobede na svetskom Superbike prvenstvu.

Oznake i upadljive forme Aprilije RS4 bez sumnje podsećaju na izgled Aprilije RSV4 Factory. Dizajn oplata, rezervoara goriva, prednje maske sa tri svetla iznad otvora usisa vazduha i spektakularnog zašiljenog repa motocikla identičan je onom na supersportskom modelu sa 1.000 cm³.
Opsežno testiranje aerodinamike minimiziralo je otpor vazduha bez smanjivanja zaštite vozača od vetra, a minimalni oklopi ponosno pokazuju napredne tehničke komponente motocikla. S trostrukim prednjim svetlom Aprilia RS4 ima odlučan, agresivan izgled, a zadnje LED svetlo idealno je integrisano u visoki, uski rep motocikla.

Sa novom Aprilijom RS4 50 i RS4 125 Aprilia potvrđuje svoj vodeći položaj u klasi sportskih motocikala male zapremine te nudi motocikle koji će nadmašiti očekivanja i najzahtjevnijih vozača.
Sofisticirana arhitektura šasije stvara celinu sa vrhunskim pogonskim agregatima.
Jednocilindrični agregat, vodeno hlađen , sa 50 cm³ razvijen za model RS4. Za podmazivanje koristi sistem sa odvojenim rezervoarom ulja i volumetričkom pumpom promenjivog protoka. Kutija menjača sa šest brzina omogućava maksimalno iskorištavanje performansi ovog agregata.

Apriliju RS4 125 pogoni novi četvorotaktni agregat s 125 cm³, četiri ventila, dve bregaste osovine u glavi motora (DOHC) i elektronskim ubrizgavanjem goriva. Ovaj vrhunski pogonski agregat pruža maksimalnu dozvoljenu snagu za tu kategoriju motocikala, uglađeno i linearno ispoljavanje snage te zadovoljava i najstrože ekološke norme.
Sa šest stepeni prijenosa vozač može maksimalno iskoristiti snagu ovog agregata u svim uslovima vožnje u širokom rasponu broja obrtaja. Ovaj agregat pruža i minimalne vibracije uz izvanrednu pouzdanost.
Ovaj najsavremeniji agregat koristi suvi karter što ga čini ekstremno laganim i kompaktnim te dozvoljava korištenje najboljeg rasporeda šasije.

RS4 50 i RS4 125 daleko su ispred svoje konkurencije po pitanju šasije koja se sastoji od aluminijskih greda s rebrastim pojačanjima. Takva šasija omogućava ekstremno malu težinu i izuzetnu otpornost na uvijanje. 
Prednje vesanje najbolje je u klasi sa obrnutom prednjom viljuskom promera 41 mm i hodom tocka od 110 mm, a pozadi je jednostruki amortizer spojen dirktno na asimetričnu zadnju viljusku.
Obe Aprilije RS4 koriste vrhunske kočione sisteme sa diskom promera 300 mm i radijalnim kočionim klještima sa četiri klipa spreda te disk promera 220 mm i kočiona kliješta sa jednim klipom pozadi. 
Tockovi od 17'' opremljeni su gumom dimenzija 100/80 -17 napred i 130/70 - 17 pozadi.